Šaliansky foodtruck Crumpel’s poutinerie: Jediná slovenská poutinéria je zo Šale

poutineria
slovo šaľanov predplatné
Čas čítania: < 1 min

To si tak idete na tradičný bratislavský streetfood v centre nášho hlavného mesta a zrazu zistíte, že výbornú kávičku vám tam pripraví Erika z Kráľovej nad Váhom a aby toho nebolo dosť, povie vám: „Tu vedľa majú svoj foodtruck Šaľania…“

poutineria
Spravili sme si aj selfie

A naozaj – červený foodtruck s logom Crumpel’s poutinerie a v ňom trojica Šaľanov. A jedlo, na ktoré nezabudnete – na Slovensku novinka – „poutine”. „Pochádza z francúzskej časti Kanady,“ hovorí mi už Jakub Bauer. „Základom sú domáce hranolčeky, špeciálny kanadský syr „cheese curds“ a mäsová omáčka „gravy“ – väčšinou z morčacieho mäsa, zeleninky a byliniek.“ Servírujú to do papierového téglika a chutí to ozaj výborne. Niet sa čo čudovať, nie je to iba také obyčajné pouličné jedlo, všetko si pripravujú vlastné – od hranolčekov cez omáčku aj syr, ktorý je špeciálny a na Slovensku sa predtým nerobil. „Všetko sú to veci, ktoré nám trvali mesiace, kým sme na to prišli, ako to spraviť,“ dodáva Jakub.

Celé to vraj vymyslel Samo Pažitka, Jakubov kamarát zo Selíc a vo foodtrucku im pomáha Jakubova mama Andrea Bauerová. „Všetci traja sme žili nejaký čas v Kanade a tam sme sa zamilovali do tohto jedla. Povedali sme si, že to treba priniesť sem, na Slovensko, po návrate nám to tu chýbalo.“

Ochutnali ste aj u nás

poutineria


Je to už vyše roka, čo Šaľania na Slovensko priniesli poutinériu, so svojím foodtruckom chodia na rôzne streetfoodové akcie – hlavne v Nitre, Trnave a Bratislave. Najedli sa u nich aj návštevníci festivalov Grape a Uprising.  V Šali ste mali možnosť prvýkrát ochutnať kanadskú pochúťku od našich Šaľanov v rámci Octoberfestu v dňoch 5. – 6. októbra.  V radoch sa stálo dosť dlho, všetci boli zvedaví a hladní. Veríme, že Šaľania prídu do svojho rodného mesta navariť častejšie.

Autor: Ivan Aľakša

Foto: autor

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *