Barbara študuje účtovníctvo na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Zatiaľ, čo je v škole a v práci ponorená v číslach, našla si krásny koníček, v ktorom sa jej vďaka jej šikovnosti začalo dariť. Vo voľnom čase totiž pečie prekrásne makrónky. V období, kedy si aj Slováci zamilovali krehké sladké dobroty, sa Barbara rozhodla, že vyskúša upiecť pre seba a rodinu zopár kusov. Dnes jej makrónky môžete nájsť aj v miestnej kaviarni City Cafe. O jej ceste k pečeniu a plánoch nám porozprávala niečo viac.
Čo sa dočítate v článku:
- Ako sa Barbara dostala k pečeniu makróniek?
- Pochádza makrónka z Talianska alebo Francúzska?
- Koľko času zaberie príprava krehkej cukrovinky?
- Aké makrónky pečie Barbara?
- Kde môžete ochutnať jej tvorbu?
Doma piekla koláče a torty už na základnej škole, vždy ju to bavilo. Všetko sa začalo túžbou ochutnať pôvodom taliansku pochúťku, ktorú mnohí poznajú aj z ulíc Francúzska. „Chcela som ochutnať makrónky, ale na Slovensku sa nedali v tom čase zohnať, hlavne v okolí Šale. Začala som preto pozerať videá, sledovala som slovenských cukrárov a cukrárky, čítala, skúšala piecť, pokým som nenašla ten správny recept, ktorý mi najviac vyhovoval,“ spomína na začiatky.
Francúzske či talianske?
Existujú dva druhy makróniek – talianske a francúzske. Francúzske sú podľa Barbary jednoduchšie na prípravu, jej sa však viac osvedčilo pečenie talianskej verzie. Príprava talianskych makróniek je časovo náročnejšia, ako príprava francúzskych.
„Vyskúšala som ako prvé francúzske a nepáčili sa mi, rýchlo praskali, ide o veľmi krehkú cukrovinku, ani krém nebol podľa mojich predstáv. Do talianskych sa pridáva sirup, ktorý si sami vyrobíte a ten sa vmiešava do cesta,“ hovorí o talianskej verzii pochúťky.
Vedeli ste, že?
Názov sladkej pochúťky je odvodený z talianskeho slova macarone, kde sa pôvodne začala táto cukrovinka piecť. História makróniek siaha až ku francúzskej kráľovnej Kataríne Medicejskej, ktorá makarónky tak veľmi milovala, že ich so sebou priniesla z Talianska, odkiaľ pochádzala. Neskôr sa stali neodmysliteľnou súčasťou Francúzska a mnohí ju preto berú ako francúzsku cukrovinku.
Časovo náročný koníček
Pečenie je krásny koníček, pečenie makróniek však zaberá veľmi veľa času. „Jednu dávku, čiže približne 75 kusov, pečiem štyri hodiny. V tomto čase je zahrnutá príprava zmesi na krehké piškóty a príprava krému. Následné spájanie a zdobenie makróniek zaberie tiež istý čas,“ hovorí o časovej náročnosti.
V prípade, že sa rozhodne makrónky ozdobiť, trvá to ešte dlhšie. „Na svoje makrónky ručne maľujem, to trvá niekedy aj hodinu a pol, závisí od toho, čo si vymyslím. Chcem, aby boli iné, aby vynikli a nebolo to len o chuti,“ dodáva.
Čo sa týka chuti, pripravuje niekoľko príchutí, obľúbenými sú čokoládová, malinová a kokosová, ale skúšala už aj mangovú, čučoriedkovú, pistáciovú či vanilkovú.
„Príchute sú rôzne, chcela by som po novom vyskúšať aj nezvyčajné, ako napríklad levanduľovú. Mala som známych, ktorí mi tvrdili, že makrónky ochutnali a nemajú ich radi. Keď som ich presvedčila ochutnať moje, zmenili názor. Naozaj je dôležitá príprava a kvalitné suroviny. Ja sama som už ochutnala aj veľmi zlé, aj veľmi dobré makrónky. Aj v samotnom Taliansku na dovolenke,“ priznáva.
Pomáha jej snúbenec
Hlavný ochutnávač je jej snúbenec Roland, ktorý jej vraj pomáha aj pri pečení. „Naučila som ho robiť krém, takže, ak mám viac objednávok, dokáže mi pomôcť. Za to som mu veľmi vďačná. Za odmenu má odo mňa vždy zopár kusov na bok. Aj keď sú to najčastejšie také, ktoré náhodou praskli. Lebo poškodenú makrónku by som nikdy nedala zákazníkovi. Aj keď jej to na chuti neuberá,“ s úsmevom rozpráva.
Jej makrónky nájdete aj v šalianskej kaviarni
Svoje makrónky si sama fotí a aranžuje, dokonca si navrhla aj vlastné etikety. Vo voľnom čase má totiž okrem pečenia ešte jeden koníček, a to fotenie.
„Pred dvoma rokmi som dostala zrkadlovku a začala fotiť. Dnes viem, že ak svoje makrónky pekne naaranžujem a odfotím, zaujmú viac, takže sa snažím zamerať aj na pozitívnu propagáciu,“ hovorí. Vďaka tomu si jej makrónky všimli zo šalianskej kaviarne City Cafe, a po ochutnávke pár kusov sa rozhodli, že od Barbary zoberú makrónky do svojej kaviarne.
„Veľmi som sa potešila, že si vybrali práve moje makrónky, lebo dnes je už veľa ľudí, ktorí sa tomu venujú,“ rozpráva o kaviarni. Nájdete tam klasické, ale aj veľké plnené makrónky.
„Začala som robiť aj väčšie makrónky, ktoré sú naplnené okrem krému aj malinami. Robila som už z makróniek aj tortu. Niektoré cukrárky si ich odo mňa berú na zdobenie vlastných tort. Robím aj makrónkové veže na svadby. Ich využitie je všestranné. Dobre chutia a ešte lepšie vyzerajú,“ hovorí o talianskej pochúťke.
Barbarine makrónky nájdete na jej instagramovom účte alebo facebookovej stránke Macarons by Barbi.
Spracovala: Michaela Harabišová
Foto: archív Barbary