Monika Glőckner tvorí sladké umenie: Chcem, aby bol každý dezert výnimočný

slovo šaľanov predplatné
Čas čítania: 3 min

Monika Glőckner z Kráľovej nad Váhom síce vyštudovala prekladateľstvo a tlmočenie nemeckého jazyka a v súčasnosti pracuje ako účtovníčka, hľadala však koníček, ktorý by ju napĺňal. A tak sa dostala k pečeniu, nie však k obyčajnému, pod jej rukami vzniká sladké umenie v podobe rôznych dezertov.

Baileys + čokoládový + karamelový mousse s čokoládovým korpusom, praženými lieskovcami a tekutým medovým karamelom.

Monika žije so svojou rodinkou v Kráľovej nad Váhom. Dlho hľadala koníček, ktorému by sa popri práci venovala a napĺňal by ju. „Vždy som rada vypekala, ale bolo to také bežné pečenie jednoduchých zákuskov. Počas materskej dovolenky približne pred 3 rokmi sa mi dostala do rúk cukrárska kniha, ktorá mi učarovala. Bola iná, ako bežné cukrárske knihy, moderná, zaujímavá. Začala som sledovať videá o pečení na internete, následne skúšať rôzne recepty a zároveň ich zdobiť,“ hovorí o svojich začiatkoch v pečení.

Biela čokoláda – passion fruit – jahodové pyré – maslový korpus .

Absolvovala niekoľko kurzov

Práve v zdobení našla čaro, chce, aby bol každý dezert niečím výnimočný, jedinečný, tak ako je aj každý človek či príležitosť, na ktoré sú jej dezerty určené. Keď začala s pečením, absolvovala niekoľko kurzov.


„Prvý bol kurz výroby praliniek a práce s čokoládou u veľmi známej slovenskej cukrárky pani Mgr. Zaukolcovej. Následne ma manžel prekvapil na Vianoce mojim vysnívaným kurzom na výrobu francúzskych mousse dezertov,“ hovorí o vzdelávaní Monika. Zúčastnila sa aj kurzu na výrobu cukrových kvetov a počas pandémie absolvovala niekoľko online kurzov, kde sa učila techniky zdobenia dezertov, ako napríklad velúr, ryžový papier, či tvorba čokoládových ozdôb.

 


Zdobenie zaberá najviac času

Pečeniu sa venuje popri práci, má ho ako záľubu, a tak mu nevenuje všetko svoj čas. Pečie väčšinou pred víkendom, kedy sa prevažne konajú oslavy, alebo počas víkendov.


„Zaberá mi to pomerne veľa času, keďže sa snažím každej tortičke alebo zákusku venovať dostatok času, aby chutil a vyzeral čo najlepšie. Aby to bola pastva pre oči a po ochutnaní „nebíčko v papuľke“,“ hovorí o časovej náročnosti jej dezertov.

 

Dĺžka pečenia závisí od náročnosti receptu, väčšinou jej to nezaberie viac ako jeden deň. Príprava na jednotlivé výrobky však niekedy trvá aj niekoľko týždňov. „Vždy si vopred vyberiem, aké zdobenie si zvolím, a tomu prispôsobím ďalšie prípravy. Mnohokrát behám po obchodoch, až kým nezoženiem to správne ovocie alebo tie správne prísady, nikdy sa neuspokojím s niečím menej kvalitným. Lebo len vďaka správnym prísadám sa dajú vytvoriť chutné dezerty. Nedozretá jahoda na vrchu torty môže pokaziť celý dojem, nieto chuť,“ hovorí o dôležitosti kvalitných surovín.


Samotné zdobenie trvá niekedy celý deň. Často si kvôli zdobeniu privstane, aby sa mu mohla venovať naplno. Svoje dezerty zdobí väčšinou až v ten deň, keď ich odovzdáva, aby boli čo najčerstvejšie.

Riadi sa aktuálnymi trendami v pečení

Pri pečení využíva rôzne techniky zdobenia a vyrábania dezertov. Drží sa toho, aby bol každý kúsok originál. „Stále hľadám niečo nové, niečo iné. Používam napríklad striekanú čokoládu na zdobenie, na ktorú mám špeciálne vybavenie. Ozdoby vyrábam viac-menej vo vlastnej réžii či sú to zápichy, alebo čokoládové ozdoby,“ rozpráva o tvorbe.

 


Rada pracuje so živými kvetmi, ktoré sú v posledných rokoch veľkým trendom v cukrárenskej tvorbe. „Úžasne dopĺňajú torty a dezerty. Torty nepoťahujem žiadnou hmotou, ale potieram ich čokoládou a krémom z bielej čokolády,“ dopĺňa. Zastáva názor, že piecť sa dá aj zdravo, a to bez umelých prísad a aróm.

 Čo je najpopulárnejšie a čo najradšej pečie ona? Ľudia si najčastejšie pýtajú ľahké krémy bez masla. „V tomto im veľmi rada vyhoviem, nakoľko pri svojich receptoch – a hlavne pri krémoch – nerada používam maslo. Ja osobne najradšej pripravujem francúzske mousse dezerty. Sú lahodné, ľahké a moderné. Málokto ich však pozná. Často ich pripravujem, skúšam nové príchute a následne darujem kamarátom a známym. Len tak na víkend ku kávičke,“ špecifikuje, čo najradšej pečie ona.

Francúzske mousse dezerty.

Inšpiráciu hľadá väčšinou v zahraničných časopisoch a na internete, pretože chce tvoriť niečo, čo v okolí nie je bežné. Trendy v pečení sa neustále menia. Ľudia si podľa jej slov viac pýtajú krémy s obsahom mascarpone, namiesto tradičných maslových krémov. Na torty nechcú marcipán ani fondán. Sú však aj takí, ktorí moderné prevedenie klasických dezertov odmietajú.


Rodina je už presladená s ochutnávania noviniek

Najväčšou oporou jej je rodina a priatelia. „Deti často behajú okolo mňa a pomáhajú – poznajú názvy všetkých pomôcok, tak stačí vysloviť, čo potrebujem a okamžite mi to donesú. Za tie roky je však už celá rodina „presladená“, a tak často musím poprosiť širšiu rodinu alebo kamarátov, aby mi pomohli pri testovaní nových receptov,“ priznáva so smiechom.


 

Ľudia jej často dávajú pri pečení voľnú ruku, a to má najradšej. Vtedy môže naplno zapojiť fantáziu a vyblázniť sa. „Veľa ľudí má presnú predstavu, čo a ako by chceli. Väčšinou sa snažím každému vyhovieť, iba ak by to bolo úplne v protiklade s mojimi predstavami o chutných a zdravých výrobkoch, vtedy odmietnem,“  približuje situáciu. Pečie známym, rodine, kamarátom. „Beriem to ako výzvu urobiť niečo originálne, nie je to pre mňa zárobková činnosť. Je to obrovský relax, psychohygiena a zároveň možnosť sebarealizácie a prekonávania vlastných hraníc,“ dodáva na záver Monika.

mh

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *